Skûtsje Kortebaan Kampioenschap

Skûtsje Kortebaan Kampioenschap

Na twee weken bijkomen van het IFKS konden we dit weekeind eindelijk weer! Het Skûtsje Kortebaan Kampioenschap (SKK) was aan de beurt. Het SKK begon goed met een knallend feest in Gaastmeer bij Syperda.  Op zaterdag stonden er vier wedstrijden op het programma. De weersvoorspelling gaf aan dat het windstil en regenachtig zou zijn. Gelukkig kwam deze voorspelling niet uit en stak er een prima windje op, ’s middags brak zelfs de zon door! Een aantal vaste teamgenoten kon er helaas niet bij zijn dit weekeind, dus werden we versterkt door een paar invallers. Onder andere was tacticus Iris er niet, gelukkig deed Joris het uitstekend als inval-tacticus. De eerste wedstrijd op zaterdagochtend ging goed, maar dit was nog niet af te zien aan het resultaat. We eindigden op een 6e plek. We moesten dus nog even inkomen. Bij de tweede wedstrijd ging dit al een stuk beter, we lagen op een mooie derde plaats bij het laatste voor-de-windse rak. We hoefden alleen nog maar door de gate om daarna aan-de-wind te finishen. Op dat moment brak de gaffelbek. Hierop hebben we het zeil gestreken om de schade in te schatten. We besloten dat dit niet snel gerepareerd kon worden. Om toch te finishen besloten we het zeil als torentuig aan de klauw te hijsen. Hier hebben we twee plaatsen mee weg moeten geven om als 5e over de finish te gaan. Tijdens de lunch hadden we net genoeg tijd om het wedstrijdzeil te wisselen voor het tourtuig. De rest van het SKK voeren we dus met de watertoren van Sneek als zeilteken. ’s Middags eindigden we hiermee op een 7e en 6e plaats. Na het zeilen sloten we af met een evaluatie onder het genot van een zelfgebakken appeltaart, omdat Maurits precies 10.000 dagen oud was geworden. Hierna gingen we door naar een goed georganiseerde barbecue bij d’Alt Wal om vervolgens lost te gaan bij de blote basten borrel op de dansvloer.

Zondag stond er stevige wind wat normaal gesproken in ons voordeel is. Er stonden drie wedstrijden op het programma. Vol goede moed begonnen we aan de eerste wedstrijd met een rif in het grootzeil. Het was erg vlagerig maar hier wisten we goed mee om te gaan. Dit resulteerde in een derde plaats! Dat het vandaag onze dag was bleek tevens uit de tweede wedstrijd van zondag. Hierbij lagen we al snel weer op een derde plaats die we goed hebben weten te verdedigen. Bij de laatste benedenton konden we door een goede ronding in één slag de finishlijn halen. Dit lukte de Eemlander niet, die op dat moment tweede lag. Toen we vlak voor de finish opprikten klonken er twee finish signalen vlak na elkaar. We hadden op het allerlaatste moment een tweede plaats weten te bemachtigen! Met een 3tje en een 2tje moest er bij de laatste wedstrijd natuurlijk een 1tje gevaren worden. Helaas werd deze wedstrijd afgelast en zat het SKK er weer op. In het algemeen klassement zijn we 6e geworden. De Redbad werd eerste en ging naar huis met de Loet.

Al met al was het een geweldige SKK editie! Graag bedanken we de wedstrijdcommissie en organisatie voor het mooie weekeind!

Zie de foto’s hieronder! Meer foto’s op https://www.facebook.com/Skutsjekortebaan/